9 Şubat 2012 Perşembe

Kıymalı Sac Böreği



Küçüklüğümden beri bayılarak yediğim bir lezzet... Canım annem pek sever hamurla oynamasını... Çocuk oyancağıdır onun için hamur yoğurmak... Herhalde elinden  hamur işi yemeyen yoktur... İşten geldiğimde daha merdivenlerden çıkarken çağırırdı beni kokusu... Yanına koca bir bardak ayran... Of of... Tadına doyum olmazdı... 

Pratik yapmışlığım yoktu hiç evlenmeden önce ama demek ki insan gerçekten görünce bile aşina oluyormuş...
Bizi bu lezzetlerden mahrum bırakmadığın için teşekkür ederim annem... 

MALZEMELER 
(Bu boyutlarda 12 adet için)

Hamuru İçin:
4 su bardağı un 
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su

İç Harcı İçin:
200 gr kıyma
2 adet rendelenmiş veya rondodan çekilmiş patates
1 adet rendelenmiş soğan
Domates rendesi ya da kışlık hazırlanmış domates püresi
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
İlk olarak hamurumuzu hazırlıyoruz... Derince bir kabın içine unumuzu koyup ortasını açıyoruz. Açtığımız boşluğa 1 paket kuru mayayı koyup üzerine 1 tatlı kaşığı şekerimizi koyduktan sonra 1 su bardağı kadar ılık suyumuzu havuzumuza döküyoruz. 10 dakika kadar beklersek mayamızın kabardığını görebiliriz. Mayamız kabardığına göre artık tuzumuzu ekleyip azar azar su ilavesi ile hamurumuzu ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Üstünü nemli bir bezle kapatıp hamur iki katına çıkana kadar bekliyoruz... 

İç harcımız için kıymayı bir kaba alıyoruz, diğer tüm malzemelerle birlikte karıştırıp harcımızı hazır hale getiriyoruz...

Ben hamurumu sabah yoğurdum akşama kadar beklettim, harika kabardı...

Gelelim artık pişirme aşamasına...
Hamurumuzu 12 eşit parçaya ayırıyoruz.. Tezgahımızı bolca unlayıp merdane yardımı ile servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Uygun kıvama gelince arasına 2 yemek kaşığı dolusu harcımızdan koyup yarım ay şeklinde kapatıyoruz. Teflon tavada önlü arkalı pişiriyoruz. Tavaya çok az tereyağı koyabilirsiniz fakat asıl bir yüzü piştikten sonra diğer tarafını çevirdiğimizde pişen yüzüne tereyağ sürerseniz enfes bir lezzet yakalamış olursunuz. Yanında ayran ile servis yapabilirsiniz.

Not: Patates koymayabilirsiniz. Ben hem bereketlendirdiği hem de ayrı bir lezzet kattığı için tercih ediyorum...




7 yorum:

Üfürükten Prenses dedi ki...

Ohhh miss eline sağlık aydasu :)
bakalım sen beni tanıayacak mısın :P

Kartanesi dedi ki...

Sana da yapayım derinsscim :) Seni tanımamam mümkün mü? Sanıyormusun ki bloguu takip etmiyorum

Üfürükten Prenses dedi ki...

Aaa :) vallahi haberim yoktu,nasılsın iyi misin canım benim evlilik nasıl gidiyor ?
Ne kadar oldu,ne güzel yemekler yapıyorsun böyle dikkat et kilo almayın :P
bizde öyle olmuştu da :P

Kartanesi dedi ki...

Bomba gibiyim canım :D
Allah'a şükür herşey çok güzel...
3,5 ay falan oldu evleneli... Kilo konusunda çok geç kaldın :) 2-3 kiloyu bünyeme dahil etmiş durumdayım :)
Sen nasılsın? Bu arada 1000. izleyicin benim. Bunun şerefine ne istesen acaba :))

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

kuzum çok güzel görünüyor eline sağlık becerikli kuzum senden bu başarıyı bekliyordum zaten

Kartanesi dedi ki...

Senin emeklerinin yansıması o sadece annem :)Senden gördüm, senden öğrendim meleğim...