22 Mayıs 2012 Salı

BROWNİ KURABİYE



Kurabiyelerle pek aram yoktur benim. Genellikle nişastalı olanları severim. Un kurabiyesi tadına olanları. Çocukluğumda babam  kuru pasta aldığında kendi tabağıma koyarken mutlaka tuzlularını seçerdim. Fakat taa Manisa'dan tatlı mı tatlı bir arkadaşım beni öyle bir kurabiye ile tanıştırdı ki yememek de sevmemek de pek mümkün değil.Çok direndim aslında yapmamak için ama o muhteşem görüntüye ve kakaoya daha fazla dayanamayıp denedim. Aman Allah'ım o nasıl bir tat öyle. Hani reklamlarda yiyen kendinden geçiyor ya bir çikolatayı hıh işte bunu yiyince de aynı hissiyat oluşuyor insanda.Islak yapısı ile çatalla yenme yönünden de diğer kurabiyelerden ayrılıyor.  Elif arkadaşıma beni böyle bir lezzetle tanıştırdığı için teşekkür ediyorum. 

MALZEMELER
 1 paket oda sıcaklığında margarin
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 kahve fincanı toz şeker
8-9 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Şerbeti İçin:
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker


YAPILIŞI
Tüm malzemeyi yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alarak önceden ısıtılmış fırında 170 derecede kurabiyeler çatlayana kadar pişirin.  Pişirme süresi fırına göre değişecektir, benim fırınım 15 dakika civarında pişirdi. Kurabiyeler fırında pişirken şerbeti hazırlayın. Derin bir kapta 1 bardak süt ile 1 bardak şekeri çırpma teli ile karıştarak şekerin erimesini sağlayın. Şerbet kesinlikle pişmeyecek. Fırından çıkan kurabiyeleri soğuk olarak hazırladığınız şerbete atın çatalla birkaç kere ters düz edip borcama dizin. Şerbetiniz kalırsa ki kalıyor kurabiyelerin üzerine dökebilirsiniz.

Kartanesi Önerisi: Kurabiyeleri şerbetin içinde çok tutarsanız dağılma riski var fakat ben yine de biraz daha ıslak istiyorum diyorsanız birkaç kez yerine çatalla 4-5 kez çevirirseniz yeterince ıslak bir kıvam elde etmiş olursunuz. Ben oda sıcaklığına geldikten sonra üzerini streç film ile kapatıp buzdolabına alıyorum. Özellikle ertesi gün harika bir kıvama kavuşuyor.

Afiyet olsun...


2 yorum:

eliff dedi ki...

kuzucum afiyet bal şeker olsun. Ne güzel yaptıkça beni hatırlarsın. Öpüyorum seni.

Kartanesi dedi ki...

Hatırlamaz mıyım hiç, her daim aklımdasın miniğimle beraber. Ustam bu arada doğru vermiş miyim tarifi, eksik biryer varsa söyle.