22 Şubat 2012 Çarşamba

Sosisli - Yumurtalı Patates



Kahvaltıda farklı tatlar denemeyi seviyorum. Klasik peynir, zeytin tarzı kahvaltı beni pek sarmıyor. İlla şöyle dişime göre birşey olacak :) Bu da öyle bir anımda doğaçlama bir kahvaltılık olarak masamızda yerini aldı...

MALZEMELER
İstenilen miktarda patates
İstenilen miktarda sosis
Malzemeye göre yumurta
Kaşar peyniri
Sıvıyağ
Baharat

(Epey garip bir malzeme listesi oldu farkındayım ama bu tarifte ölçü vermek garip olurdu, kişi sayısına göre göz kararı yapılabilir)

YAPILIŞI
Patatesleri çok küçük küpler halinde kestikten sonra az miktarda  yağ ile teflon tavada pişirdim. Patatesler pişince yine ufak ufak doğradığım sosisleri ekledim. Sosisler de piştikten sonra ayrı bir kapta kırıp karıştırdığım yumurtaları patateslerin üzerine döküp tuzunu ve karabiberini ekledim. Ocağın altına kapatmaya yakın kaşar peynirini de ekleyip keyif kahvaltımıza yolladım bu güzel tabağı...

Afiyet olsun...

21 Şubat 2012 Salı

Aklından Bir Sayı Tut - John Verdon


Blog yazmaya ilk başladığımda başlı başına bir yemek blogu olmadığı söylemiştim ama şartlar mı öyle gelişti yoksa ben kendimi yemek yapmaya mı adadım bilinmez arka arkaya sıraladım tarifleri...
Küçüklüğümden beri çok severim kitap okumasını. Hele ki sürükleyici bir romansa kafamı kitap bitmeden kaldırmam pek mümkün olmazdı. Annem ne kızardı yarına da okuyacak birşey kalsın diye :)
2002 ya da 2003 yılında İzmir'de şiddetli bir deprem olmuştu o gün de Stephen King'in ''Hayvan Mezarlığı'' adlı kitabını korka korka bir çırpıda bitirmiş kafamda yazdığım senaryolardan ötürü kapımı ilk kez kapatmadan yatmıştım şansıma. Kapım kapalı olsaydı kapımın sıkışma ve açılmama ihtimalı vardı çünkü. Demek ki neymiş kitap okumak her yönden faydalıymış :)

John Verdon'un ilk romanıymış Aklıdan Bir Sayı Tut. Buna rağmen son zamanlarda okuduğum en akıcı, en sürükleyici, konusuyla insanı içine çeken ve bir çırpıda bitirme isteği duyulan bir kitap olmuş bana göre.
Romanın başından sonuna kadar türlü senaryolar kuracak, katili her sayfada buldum sanacak fakat kitabın sonunda büyük bir şok yaşayacaksınız... Neyse daha fazla ayrıntı vermeyim de siz keşfedin en iyisi...

Muzlu-Kivili Yaş Pasta

Çocukluğumda  yaş pasta doğum günlerinin simgesiydi. Evde kimin doğum günüyse o gün mutlaka yaş pasta alınırdı. Yılda 4 kez cepteydi yani :) Ne bileyim olmazsa olmazdı. Babam doğum günümde gizli saklı gider pastayı alır, bir heyecan eve gelir saklayacak yer arardı. Hissederdim o telaşını. Sonra başlardım oda oda pastayı aramaya :) Canım babam benim...

Şimdilerde bir değişiklik yapayım doğum günü falan beklemeden yaş pasta yapayım dedim ve bu şeker pasta çıktı ortaya. Sebeb-i Saadetim pek beğendi... Tadını mı yoksa verdiğim emeğin lezzetini mi bilinmez. Memnuniyeti her halinden belliydi ama :) İyi ki varsın canım benim...

MALZEMELER
1 adet hazır pastaban
1 adet pasta kreması
1 poşet krem şanti
2 adet kivi
2 adet muz
Damla çikolata

YAPILIŞI
Gördüğünüz gibi son derece kolay malzemelerle yapılan pratik bir pasta...
Pastabanı sütle ıslattıktan sonra hazırladığım kremayı bir kat sürdüm. Üzerine dilimlediğim 1 muz ve 1 kiviyi yerleştirdim. Bir kat daha krema, yine meyve dizimi ve yine krema sürüp pastabanın üstünü diğer kek ile kapattım. Krem şantiyle pastamı süsledikten sonra damla çikolatayla görselliğini artırdım. Hepsi bu... Pratik, kolay, lezzetli...

Afiyet olsun...

Bu tarifimi http://guloannemutfakta.blogspot.com/' a gönderiyorum...

18 Şubat 2012 Cumartesi

BADEMLİ KURABİYE ve PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 72.HAFTA





Bu tarifimi http://guloannemutfakta.blogspot.com/ gönderiyorum
İlk kez porselen demlik etkinliğine katılıyorum, heyecanlıyım :)
Hayırlısı olsun bakalım...

Bu kurabiyenin aslında ceviz vardı fakat ben bademle yaptım. Enfes bir tadı var, ağızda dağılan, mis gibi tereyağ kokusu ve en önemlisi acaba tutar mı demeyeceğimiz bir tarif... Garantili yani :) Nişastalı tadlardan hoşlanıyorsanız seveceğiniz bir tarif... Aslı http://www.uzmantv.com/cevizli-kurabiye-nasil-pisirilir burada...

MALZEMELER
(Bu ölçülerden yaklaşık 30 adet kurabiye yapabilirsiniz)
1 paket mısır nişastası (200 gr)
1,5 su bardağı un
1 su bardağı ince kıyılmış badem
1 yumurta
1 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı tereyağ (130 gr)
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI
Badem ve yumurta hariç tüm malzemeler bir kaba alınır ve homojen bir karışım elde edene kadar yoğrulur. Burada dikkat etmemiz gereken nokta unun hepsini bir anda dökmemek... Azar azar ilave ederseniz hamuru toparlamanız daha mümkün olur... Hamur toparlanmaya başlayınca ince çekilmiş bademi ilave edip yoğurma işlemine devam ediyoruz. En son yumurtamızı da ekleyip yoğurma işlemini bitiriyoruz...

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 190 derece fırında 10-15 dakika üzeri beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz...

Afiyet olsun...

12 Şubat 2012 Pazar

Tavada Levrek




Buralarda balık bulmakta zorlanıyoruz. Malesef elimizi attığımız her markette karşımıza çıkmıyor. Biz de bulunca anı yaşıyoruz :)

Çok pratik, çok kolay buna rağmen harika bir lezzet...

MALZEMELER
2 adet levrek
Yarım limon suyu
Tuz, karabiber
Zeytinyağı

YAPILIŞI
Levrekleri pişirmeden yarım saat kadar önce limon suyu, tuz ve karabiberle ovuyoruz...
Teflon tavanın tabanını kaplayacak kadar sıvı yağ döküyoruz ve levreklerimizi önlü arkalı 4 dakika kadar pişiriyoruz...

KARTANESİ ÖNERİSİ

Balık Sosu: Yarım limon suyu, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı sirke

Pişen balığınızın üzerine bu sosu gezdirirseniz doyum olmaz bir lezzet yakalanamız kaçınılmaz olur...

Afiyet olsun...

9 Şubat 2012 Perşembe

Kıymalı Sac Böreği



Küçüklüğümden beri bayılarak yediğim bir lezzet... Canım annem pek sever hamurla oynamasını... Çocuk oyancağıdır onun için hamur yoğurmak... Herhalde elinden  hamur işi yemeyen yoktur... İşten geldiğimde daha merdivenlerden çıkarken çağırırdı beni kokusu... Yanına koca bir bardak ayran... Of of... Tadına doyum olmazdı... 

Pratik yapmışlığım yoktu hiç evlenmeden önce ama demek ki insan gerçekten görünce bile aşina oluyormuş...
Bizi bu lezzetlerden mahrum bırakmadığın için teşekkür ederim annem... 

MALZEMELER 
(Bu boyutlarda 12 adet için)

Hamuru İçin:
4 su bardağı un 
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su

İç Harcı İçin:
200 gr kıyma
2 adet rendelenmiş veya rondodan çekilmiş patates
1 adet rendelenmiş soğan
Domates rendesi ya da kışlık hazırlanmış domates püresi
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
İlk olarak hamurumuzu hazırlıyoruz... Derince bir kabın içine unumuzu koyup ortasını açıyoruz. Açtığımız boşluğa 1 paket kuru mayayı koyup üzerine 1 tatlı kaşığı şekerimizi koyduktan sonra 1 su bardağı kadar ılık suyumuzu havuzumuza döküyoruz. 10 dakika kadar beklersek mayamızın kabardığını görebiliriz. Mayamız kabardığına göre artık tuzumuzu ekleyip azar azar su ilavesi ile hamurumuzu ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Üstünü nemli bir bezle kapatıp hamur iki katına çıkana kadar bekliyoruz... 

İç harcımız için kıymayı bir kaba alıyoruz, diğer tüm malzemelerle birlikte karıştırıp harcımızı hazır hale getiriyoruz...

Ben hamurumu sabah yoğurdum akşama kadar beklettim, harika kabardı...

Gelelim artık pişirme aşamasına...
Hamurumuzu 12 eşit parçaya ayırıyoruz.. Tezgahımızı bolca unlayıp merdane yardımı ile servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Uygun kıvama gelince arasına 2 yemek kaşığı dolusu harcımızdan koyup yarım ay şeklinde kapatıyoruz. Teflon tavada önlü arkalı pişiriyoruz. Tavaya çok az tereyağı koyabilirsiniz fakat asıl bir yüzü piştikten sonra diğer tarafını çevirdiğimizde pişen yüzüne tereyağ sürerseniz enfes bir lezzet yakalamış olursunuz. Yanında ayran ile servis yapabilirsiniz.

Not: Patates koymayabilirsiniz. Ben hem bereketlendirdiği hem de ayrı bir lezzet kattığı için tercih ediyorum...




7 Şubat 2012 Salı

Ispanaklı Krep

Havalardan mıdır yoksa benim tembelliğimden mi bilinmez tarif eklemeyi ihmal ettim... 
Blog olayını çözmekte biraz sıkıntı yaşıyorum onun da etkisi var sanırım... 
Bugün biraz tarif ekleyeyim de kendime geleyim değil mi?

Kahvaltı da tuzlu şeyler yemeye bayılıyorum, Sebeb-i Saadetim'se tam tersi tatlı yemeye...
Bir şekilde ortayı bulmaya çalışıyoruz işte :)

200 gr kadar ıspanağım vardı... Ne yapsam diye düşünürken her zaman yaptığım klasik pankek hamuruma bu şahane lezzeti eklemeye karar verdim... İyiki de yapmışım tam ağzıma göre bir lezzet çıktı ortaya... 
İsterseniz kahvaltı sofralarınıza renk getirin,  isterseniz üzerine sarımsaklı yoğurt döküp afiyetle tüketin... Tercih sizin...

MALZEMELER
200 gr ayıklamış, küçük küçük doğranmış ıspanak
1 su bardağı süt
1 su bardağı un 
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz

YAPILIŞI
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın... 
1 çay kaşığı sıvıyağ ile yağladığınız teflon tavanızda önlü arkalı kızarana kadar pişirin...

Afiyet olsun...

2 Şubat 2012 Perşembe

Yalancı İşkembe Çorbası


Bir tutkudur işlembe çorbası...
Seven tam sever, vazgeçemez o muhteşem tattan yemeyense  ağzına sürmek bile istemez...
Biz Sebeb-i Saadetim'le tutkunu olanlardanız...

İşkembe çorbasının aslını bulmak her zaman pek mümkün olmuyor bu yüzden en azından ona yakın bir lezzet yakalayabilmek adına tavukla yalancısını yaptım dün... Ziyadesiyle beğendik... Bundan sonra favori çorbalarımız arasında yerini aldı... 

Tam bir keyif çorbası... Bol sarmısak, bol sirke...

Ben evde olan malzemelerle yaptım ama sanırım tavuğun heryerinden olur...

MALZEMELER
100 gr haşlanmış tavuk eti
Terbiyesi için: 
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı yoğurt
Yarım limon suyu
Sarmısak
Sirke

YAPILIŞI
Tavuk etlerini bir miktar su ile haşlıyoruz. Tavuklarımız pişince ister küçük parçalara ayırıyoruz istersek tiftiyoruz. Tavuk suyunu bir taşım kaynattıktan sonra küçük küçük kestiğimiz tavuklarımızı ilave ediyoruz.. Ayrı bir kapta yumurta, un, yoğurt ve limonlu terbiyemizi hazırlıyoruz. Kaynamakta olan çorbamıza azar azar ilave ediyoruz. Sarımsak ve sirkeyi ister servis esnasında isterseniz benim gibi tencereye ekleyerek tüketebilirisiniz...
Arzuya göre çorbanızın üzerine sos yapabilirsiniz...

Not: Terbiyenin kesilmemesi için kaynamakta olan tavuk suyundan bir iki kepçe alarak karışımımıza ekliyoruz..

Afiyet olsun...




Kar Tanesi...

02.02.2012 bugün...
Soğuk bir sabaha merhaba dedik...
Dışarda eşsiz bir manzara var. Lapa lapa yağan  kar ağaçların üstünü örtmüş, sokak lambasının altında harika bir görsel şölen sunuyor bana...
Elimde limonlu çayımla hakikaten doyumsuz bir an yaşıyorum...


Sizce de mükemmel değil mi?

Şimdi biraz ders zamanı... Malum sınavlar yaklaşıyor...
Herkese hayırlı günler...